ТУРИЗАМ И КУЛТУРА- МОСТ ПОВЕЗИВАЊА ОПШТИНА
26.04.2013

За изградњу Амфитетра у Бобовом Долу и уређење Спомен парка „Бубањ“ на Палилули- реконструкцију анфитетра и уређење парковне површине, у оквиру програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, Еврпска унија партнерским општинама одобрила 577.561.00 Еура. Вредност пројекта који је реализовала Градска општина Палилула-износи 179.162,00 ЕУР. Пројекат је успешно реализован и дао је добар импулс успостављању сарадње у прекограничном региону.Захваљујући пројекту CoulTour-"Успостављање сарадње у области културног туризма у општинама Бобов Дол(Бугарсла) и Палилула(Србија)", који је реализован у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, изграђен је Амфитеатар у Бобовом Долу а Спомен парк „Бубањ“- Амфитеатар и простор око спомен обележја, у нишкој општини Палилула, након реконструкције добили су нови изглед.

Овај пројекат, који су у имплементирале општине Бобов Дол у Бугарској и Градска општина Палилула у Нишу имао је за циљ промоцију и развој културног туризма у прекограничном региону кроз унапређење и модернизацију инфраструктуре повезане са културним и историјским наслеђем две општине. Као специфичне циљеве пројекта, осим изградње амфитеатра у Бобовом Долу и реконструкције постојећег у Палилули, по речима Бобана Џунића, председника општине Палилула, “креирали смо водич за културне и историјске знаменитости обе општине и подстакли културну размену и унапређење свести о култури и традицији двеју општина, као и прекограничног региона.”

У оквиру пројекта, који је трајао 21.месец, у Спомен парку “Бубањ” радило се на чишћењу и резању растиња и дрвећа на површини од 50.000 метра квадратних- истакао је Милош Стојиљковић, менаџер пројекта. Сакупљен је и одвезен отпад, саниране су и уређене пешачке стазе, израђена су 15 одмаралишта за седење, саниран је споменик и уређен плато око њега; извршена је санација Амфитеатра и постављена дрвена седишта преко бетонске арматуре. Постављено је и 30 клупа у парку, обновљена чесма, изграђена су два нова платоа-средишњи плато је очишћен од земље и растиња, уређено је и обновљено зеленило око Амфитеатра и платоа. 

Уређењем спомен парка 'Бубањ" и промоцијом наше активности путем медија, подигнута је свест грађана о потреби очувања културно-историјских споменика у нашем простору-нагласио је председник Џунић. Финансијска подршка од 172.162. еура омогућила је унапређење културно-пословне сарадња између општина Бобов Дол у Бугарској и Палилуле. Овин активностима, по оцени пројектног тима, подигнута је и свест грађана о очувању животне средине и спомен парка „Бубањ“ као највеће парковске површине јужно од Београда. (Д.Видојковић, ЕКОполис мрежа)